A+ A-
Kayıt Ol İş ve İstihdam Başvuru Yap

ENGELLİLİK ALANINDA YENİ TEKNOLOJİLER

GOOGLE’IN İŞARET DİLİ AI, EL HAREKETLERİNİ KONUŞMAYA DÖNÜŞTÜRÜYOR

Günümüz teknolojisi sayesinde yabancı biri ile hiç bilmediğiniz farklı bir dilde anlaşmak artık mümkün. Bilgisayar yazılımları aracılığı ile çeviri programları yabancı dildeki metinleri hızlıca tercüme ederek dilimize çevirmekte ve bu sayede iletişim kurmamızı sağlamaktadır. Bu alanda en yaygın olarak kullanılan Google Translate uygulaması tercüme konusunda kendisini sürekli geliştirerek daha iyi hizmet vermeyi hedeflemektedir. 

İşaret dili, öğrenilmesi gereken farklı bir dil olması nedeniyle işitme engelli bireylerin bu dili bilmeyen birisi ile iletişim kurması oldukça güçtür. Google bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefleyen bir çalışma yürütmektedir. Çalışmada işaret dilini yorumlayarak konuşmaya dönüştüren bir algoritma geliştirilmiştir. Bu yazılım sayesinde işaret dilini bilmeyen birisi ile işaret dili kullanan engelli kişi iletişim kurabilmektedir. Program kamera aracılığı ile işaret dilini kullanan kişinin el ve vücut hareketlerini yorumlayarak konuşmaya dönüştürmektedir. Ancak program henüz bilgisayarlarda kullanılamamaktadır. Google’un bu çalışması, yakın zamanda yaygın olarak kullanılmaya başlanacak ve akıllı telefonların da uygulamayı kullanmayı başlaması ile her an kullanılabilir bir teknolojiye dönüşecektir. Ancak uygulama her ne kadar heyecan verici olsa da teknolojinin henüz konuşmadaki yüz ifadelerini yorumlayabilecek, işaretlerin hızını takip edebilecek ve kültürel ifadeleri algılayabilecek mükemmelliğe erişmesi zaman alacaktır. Google yaptığı açıklamada, bu teknolojiyi geliştirmek üzere çalışmaya devam ettiklerini ve uygulamanın kullanılmaya başlanması ile daha yenilikçi fikirlere yön vereceğine inandıklarını ifade etmektedir.

Konuyla ilgili bir başka uygulama da Microsoft tarafından geliştirilmektedir. İşitme engelli öğrenciler ders sunumlarını bir sunum çevirmeni aracılığıyla masaüstü bilgisayarlarına indirerek dersi takip edebilmektedirler ancak öğrenciler bu uygulamayı kullanırken hem bilgisayardaki çeviriyi hem de hocayı takip etmek konusunda güçlük yaşadıklarını ifade etmektedirler.

Günümüzde dünyanın birçok yerinde işitme engelliler için yenilikçi teknolojiler geliştirilmeye devam edilmektedir. Örneğin; Kenya'da 25 yaşındaki bir programcı olan Roy Allela, işaret dilini yüksek sesle okuyarak Android uygulamasına çeviren bir çift dokunsal eldiven geliştirmiştir. Roy Allela’nın işitme engelli yeğeni için yaptığı eldiven Amerikan Makine Mühendisleri Derneği tarafından ödüllendirilmiştir.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/technology-49410945- çeviri

 

Galeri