A+ A-
Kayıt Ol İş ve İstihdam Başvuru Yap

EVDE KAL KİTAPLARA SES VER

“EVDE KAL; KİTAPLARA SES VER”

Kadıköy Belediyesi Sesli Kütüphanesi olarak 2010 yılından bu yana, kitaplara erişmekte zorlanan engelli bireylerin, başka bir kişiye ihtiyaç duymadan, istedikleri kaynaklara rahatça ulaşabilmelerini amaçlamakta; bu yönde çalışmalar yürütmekteyiz.

Engelli bireyleri kitaplarla buluşturmamızı sağlayan değerli gönüllülerimiz; şüphesiz ki, kütüphanemizi oluşturan ve ayakta tutan en önemli sacayaklarından bir tanesidir.

Bugüne kadar kütüphanemizde bulunan mevcut okuma kabinlerimizde gerçekleştirdiğimiz seslendirmelere yeni bir boyut kazandırıyor ve yine siz değerli gönüllülerimizin desteklerini bekliyoruz. Gerek uzun süredir sizlerden gelen talepler, gerekse küresel boyutta yaşanan pandemi sürecinin pek çok alanda olduğu gibi sesli kitap üretimi için de alternatif yöntemleri zorunlu kılması, bu yöndeki çalışmalarımızı desteklemiştir. “Evde Kal; Kitaplara Ses Ver” adlı yeni gönüllü okuyuculuk sistemimizde, evlerden gerçekleştirilecek kayıtlar ile, sesli kitap üretimine katkı sunulabilecektir.

 Eğer doğru artikülasyon ve düzgün bir diksiyona sahip olduğunuzu düşünüyor; akıcı bir okuma yapabileceğinize inanıyorsanız, gönüllümüz olmak için hazırsınız. Bunun için ihtiyacınız olan şeyler; bir bilgisayar, mikrofon-kulaklık sistemi ve bir ses kayıt programıdır. Hatta cep telefonlarınız bile bu iş için yeterli olabilir. Sonrasında ise size kalan sadece ses kayıt programını açmak, seslendirmek ve kaydetmektir.

Ancak seslendirdiğiniz eserlere erişim sağlayacak kişileri unutmamanızı rica ediyor; zevk alarak dinlenebilecek kayıtlar arşivleyebilmemiz adına bazı kurallara uymanızı sizlerden bekliyoruz. İzlenecek olan aşamaları ve uyulması gereken kuralları içeren yönergemizi okuyabilir ve halen gönüllümüz olmak istiyorsanız kütüphanemizle iletişime geçebilirsiniz.

Web: seslikutuphane.kadikoy.bel.tr

e-posta: [email protected]

0 216 337 21 21 – 330 71 74

 

Uzaktan ‘Sesli Kitap’ üretmek için gönüllülerimizin izlemesi gereken adımlar ve uyulması gereken kurallar:

  1. Kütüphanemiz web sayfasında seslikutuphane.kadikoy.bel.tr yer alan gönüllü okuyucu formu doldurulmalıdır.
  2. Gönüllü okuyuculuğun onaylanması için 5 dakikayı geçmeyecek bir deneme kaydının kütüphanemize online olarak iletilmesi gerekmektedir. Onay için diksiyon, artikülasyon ya da akıcı okuma gibi temel kriterler açısından uygunluk aranmakta; aynı zamanda ses kaydının kalitesi de değerlendirilmektedir.
  3. Seslendirme bilgisayar kullanılarak gerçekleştirilecekse bir mikrofon ve kulaklık sistemi edinilmeli; bir ses kayıt programı bilgisayara yüklenmelidir. Yüklenebilecek ses kayıt programı alternatifleri için kütüphane yetkililerimizden öneriler alabilirsiniz.
  4. Mobil cihazdan gerçekleştirilecek seslendirmelerde IOS işletim sistemi için ‘Sesli Notlar’ uygulaması kullanılabilir. Android işletim sistemi için ise tek bir uygulama bulunmamakla beraber, mobil cihaz içerisinde bulunan mevcut ses kayıt programı kullanılabilir ya da farklı bir program uygulamalardan indirilebilir.
  5. Seslendirilecek kitabı belirlemek için kütüphane yetkililerimizle  iletişime geçilmelidir. Öncelikli olarak seslendirilmesi kütüphanemizden talep edilmiş kitaplara yönlendirilirsiniz. Bunun dışında kitap seçimi gönüllü okuyucumuz tarafından belirlenebilir. Buradaki belirleyici kriter, seçilen kitabın daha önce seslendirilmemiş olmasıdır. 
  6. Seslendirme yapılacak ortam için, sesin dağılmaması ve yankılanmaması adına, mümkün olduğunca küçük ve eşya yoğunluğu bulunan bir oda tercih edilmelidir. Kayda dış seslerin girmesi önlenmelidir.
  7. Seslendirmenin gerçekleştirileceği odada bulunan mobil cihazlar, kayıt kalitesinin etkilenmemesi adına, internet bağlantıları kesilerek uçak moduna getirilmelidir.
  8. Seslendirme esnasında mümkün olduğunca sabit bir pozisyonda kalınmalı; mikrofon ile olan mesafenin değişmemesi sağlanmalıdır.
  9. Hiçbir kitap tek parça olarak seslendirilmemelidir. Kitaplar, ayrımlar halinde seslendirilir. Her bir ayrım ortalama 20 dakika sürmelidir. Her kitap için ilk ayrım, kitabın tanıtım bilgilerini; ön kapak betimlemesini ve yasal uyarı kısımlarını içerir. Ayrım 1 için kullanılan genel format kütüphane yetkililerimizden temin edilmelidir

Her bir ayrıma farklı bir numara verilir ve her ayrımın başında “Ayrım 1, Ayrım 2, …” şeklinde ifade edilir. Her bir ayrım dosyası, “001, 002, …” şeklinde adlandırılarak kaydedilir.

  1. Seslendirme, ne çok ağır ne de çok hızlı olmamalı; akıcı bir okuma gerçekleştirmeye gayret gösterilmelidir.
  2. Seslendirme esnasında hata yapılması, dil sürçmesi gibi herhangi bir olumsuzluk yaşanması halinde kayıt durdurulmalı; ilgili bölüm seçilerek silinmeli ve yeniden seslendirilmelidir.
  3. Kitaba ait son cümle seslendirildiğinde, hemen ardından “Kitabın sonu; …. / 12 / 2020” şeklinde bir ifade kullanılmalı; bu ifadede seslendirmenin tamamlandığı güncel tarih yer almalıdır.
  4. Kitabın seslendirilme işlemi bittiğinde kayıt; MP3 formatında kütüphanemize iletilmelidir.
  5. Ses kaydında teknik problemler olduğu ya da genel kriterlerimize uygun seslendirilmediği tespit edilen kayıtlar Sesli Kitap arşivimize eklenmez.
  6. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan Audacity programını indirerek ses kaydı yapabilirsiniz.   Audacity İndir

 

Keyifli okumalar dileriz